Turska – Bodrum

Bodrum - Aranžmani, turističke agencije, privatni smeštaj

Bodrum je očaravajuće turističko mjesto, koje svojim usklađenim suprotnostima zadovoljava svačije potrebe. Svi posjetioci mogu uživati u ljepoti Starog grada, čiji svaki dio ostavlja bez daha, dok se oni imućniji mogu baviti različitim aktivnostima u odvojenom djelu za rekreaciju i igru. Bodrum se nalazi na poluostrvu Bodrum, koje zapljuskuju talasi Egejskog mora. Ovo poluostrvo se sastoji od velikog broja gradova i sela, pri čemu je Bodrum najrazvijeniji trgovinski grad. Danas popularno tursko ljetovalište je do 1960. god bio ribarski grad, koji je uspjeo da okupi, zatim i zadrži turske umjetnike različitih profila i zaintrigirao ih da stvaraju djela o njemu.

Geografija i klima

Položaj

Bodrum je luka u provinciji Mugla smještena u jugozapadnom Egejskom regionu Turske. Nalazi se na južnoj obali poluostrva Bodrum, na ulazu u zaliv Gokova.

Klima

Bodrum ima mediteransku klimu sa toplim i vlažnim ljetima, blagim i pretežno sunčanim zimama. Prosječna temperatura zimi je 15 °C, a ljeti 34 °C. Najtopliji mjeseci su juli i avgust.

 

Razumjevanje

Jezik

Zvanični jezik je turski.

 

Turističke atrakcije

Muzeji

Dvorac Svetog Petra, koji je nekada korišten za skladištenje nalaza podvodnih arheoloških misija, danas je Bodrumski muzej podvodne arheologije. To je najznačajniji muzej ove vrste u svjetu - pravi primjer održavanja drevnih eksponata. Ovi izuzetni predmeti su izloženi pod dobrim osvjetljenjem na veoma zanimljiv način. Njihovo životno nadahnuće potpomažu informacioni paneli, mape, modeli, crteži, murali i diorame. . To je jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih historijskih spomenika u svjetu, projektovan po savremenim dostignućima. Njegovu izgradnju je nadgledao njemački arhitekta Heinrich Schlegelholt.

Ostale atrakcije

- Mauzolej u Halikarnasu: Iako je veći dio grobnice Mauzoleja odavno nestao, ipak vrijedi posjetiti ono što je ostalo. Vrijedi obići prelijepe bašte, iskopine i pasaž ukrašen kopijom poznatog friza djelimično preuzetog sa zidina tvrđave; originalni friz je u Britanskom muzeju u Londonu. Nedavno su otkrivena četiri originalna djela. Mnogi modeli, crteži i dokumenti ukazuju na razlog svrstavanja ove grobnice u Plinijevu listu čuda. Među eksponatima su i model Halikarnasa u vrijeme kralja Mauzoleja, kao i model Mauzoleja i njegove okoline.
- Unutar dvorca Svetog Petra se nalazi Francuski Toranj gde leže ostaci jedne velike i moćne žene. Iako se smatra da oni pripadaju kraljici Adi (Karijskoj princezi, koja je umrla sa 29 godina, u periodu između 360. i 325. god p.n.e i čiji su grob otkrili turski arheolozi 1989. god), za to ne postoji konkretan dokaz. Međutim, njen identitet ne umanjuje vrijednost pronalaska, imajući u vidu da je sahranjena sa zlatnom krunom, ogrlicom, narukvicama, prstenjem i izuzetnim zlatnim vjencem od lišća mirte.
- Nedavno su obnovljene ruševine brodogradilišta nadomak marine, gdje je 1770. godine Rusija sasvim uništila Osmansku flotu. Brodogradilište je utvrđeno za odbranu od pirata, a obnova tornja je završena 1829. godine. Sa jedne strane, brodogradilište predstavlja igralište za djecu, a sa druge nezaboravan pogled sa vrha gde je smješteno nekoliko starih nadgrobnih spomenika, koji datiraju iz perioda kada je Latinično pismo zamenjeno Arapskim.
- Mindos kapija je stara gradska kapija sagrađena za vrijeme vladavine kralja Mauzoleja. Na ovom mjestu se desila jedna od najvećih i najkrvavijih bitaka tokom opsade grada pod vodstvom Aleksandra Velikog.
- Bodrum Amfiteatar je još jedna drevna struktura iz perioda vladavine kralja Mauzoleja, čija je gradnja završena do početka Rimskog doba. Ovaj antički teatar je još jedan svjedok slavne prošlosti Bodruma, najočuvanija zaostavština starog Halikarnasa.

Šta raditi i gde izaći

- Ljepota Bodruma leži u jedinstvu dviju suprotnosti. Istočnu polovinu grada čini duga prelijepa plaža, za čije se proširenje i uređivanje uspješno zalažu vlasti. Nadomak plaže su barovi, restorani i noćni klubovi tipični za mediteranska turistička ljetovališta.
- U zapadnom djelu grada je marina prepuna luksuznim jahtama. Ovde je život miirniji, i ugostiteljstvo se većinom svodi na prodajne objekte, čiji su kupci uglavnom turisti sa brodova koji svraćaju u marinu.
- Postoji mnogo ronilačkih klubova, koji nude svakodnevne ture ronjenja u cjelom regionu. Takse uključuju potrebnu ronilačku opremu, ručak i grickalice pripremljene na brodu.
- Na izlet brodom možete poći sa bilo koje plaže. U Bodrumskoj Marini se nalaze agencije u kojima se može unaprijed rezervisati obilazak po vašem izboru. Ovi izleti pružaju mogućnost istraživanja i upoznavanja različitih plaža u okolini Bodruma, i nezaobilazne obale ada do kojih se ne može doći kopnom.
- U Bodrumu možete u potpunosti uživati na turski način tako što ćete se kupati u hamamu, poznatom kao tursko kupatilo. Nalazi se na udaljenosti od nekoliko blokova od luke ka unutrašnjosti, nasuprot autobuske stanice. Prostorije turskog kupatila su odvojene posebno za muški i ženski pol, pri čemu je tretman isti za sve posjetioce.
- Do svih plaža Bodruma se može stići dolmušima (minibusevima). Tako je do Tropske kamila plaže potrebno pola sata vožnje od centralne autobuske stanice. Iako je do nje teže doći, ona kao jedina koja svojim kupačima nudi obilazak plaže kamilama svakako zaslužuje vašu pažnju. To je jedna od najvećih plaža gdje je more toplije u odnosu na druge.

Pogledaj...