NOVA 2017. GODINA U LISABONU

NOVA 2017. GODINA U LISABONU

Polazak:
29.12.2016.
Povratak:
04.01.2017.
Prevoz: AVION
Hotel Cijena aranžmana

VIP Grand Lisboa Hotel & SPA 4*

1.079 KM

Doplata za jednokrevetnu sobu hotel 4*

300 KM

Doplata za 4 večere u hotelu 4*

180 KM

LISABON  glavni grad Portugala, nalazi se na obali Atlantika na ušću reke Težo
Ovim prostorima su se smjenjivali razni osvajači, svaki ostavljajući iza sebe tragove svoje vladavine. Grad su osnovali Feničani, nakon kojih dolaze Rimljani, u čije vrijeme vladavine se Lisabon razvija u važnu luku i centar trgovine, nakon Rimljana dolaze Mavari pod čijom se vlašću još više razvija. U XVII vijeku grad pogađa veliki zemljotres kada je poginulo između 60.000 i 90.000 ljudi. Ipak, nakon višegodišnje obnove grad je uspjeo da povrati stari sjaj i svoje mjesto centra Portugala. Grad obiluje prelijepim građevinama nastalih uglavnom u periodu nakon zemljotresa 1755. godine. Izdvajaju se Lisabonska katedrala koja je pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja srce Lisabona, zatim kula Belem odakle je Vasco de Gama započeo svoja istraživanja, brojni muzeji, restorani učiniće Vaš boravak nezaboravnim.

ARANŽMAN OBUHVATA:

 • Avio prevoz na relaciji Sarajevo- Istanbul - Lisabon- Istanbul - Sarajevo
 • Smještaj u 1/2 i 1/1 sobama sa doručkom u Istanbulu (2 nocenja)
 • Smjestaj u 1/2 i 1/1 sobama sa doručkom u Lisabonu (4 nocenja)
 • Transfer aerodrom-hotel-aerodrom
 • Usluge pratioca grupe
 • Organizaciju putovanja

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

 • Aerodromske taxe 380 KM
 • PZO
 • Gradsku taxu u Lisabonu koja se plaća direktno na recepciji hotela
 • Fakultativne izlete:
 • POLUDNEVNI RAZGLED LISABONA 40€
 • CJELODNEVNI OBILAZAK SINTRA, KAŠKAI, EŠTORIL 60€
 • CJELODNEVNI OBILAZAK OBIDOŠ, NAZARE, BATALJA, FATIMA,KOIMBA 65€ VECERA UZ ZVUKE FADO 50 EUR.
 • ZA IZVOĐENJE FAKULTATIVNIH IZLETA POTREBNO JE MINIMALNO 20 PRIJAVLJENIH PUTNIKA, U PROTIVNOM ĆE DOĆI DO UVEĆANJA CIJENE FAKULTATIVNIH IZLETA!
 • Individualne i druge usluge koje nisu ukljucene u cijenu

PROGRAM PUTOVANJA:

1.dan 29.12.2016. Sarajevo – Istanbul

Sastanak grupe na aerodromu dva sata prije polijetanja aviona. Let za Istanbul na letu TK1026 u 20:25h. Slijetanje u Istanbulu u 00:30h. Poslije pasoske kontrole transfer do hotela. Nocenje.

02.dan 30.12.2016. Istanbul - Lisabon

Doručak. Nakon dorucka transfer do aerodroma. Check in na letu za Lisabon TK1759 u 13:15h. Slijetanje u Lisabon u 15:20h. Nakon pasoske kontrole i preuzimanja prtljage transfer do hotela i slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti. Nocenje.

03.dan 31.12.2016. Lisabon (poludnevno panoramsko razgledanje grada)

Doručak. Polazak na poludnevno razgledanje grada u pratnji vodiča i prevodioca. Vožnja kroz centralni dio grada (trg Marques de Pombal i Avenida de Liberdade - najskuplja ulica grada, prolazak kroz Baixa-u, pješačku zonu u samom centru i veliki trg Praça de Comércio). Posjeta katedrali Sé iz XII vijeka, odlazak do vidikovca Santa Luzia i Portas do Sol, odakle se pruža pogled na Alfamu, Težo i "More Slame" uz kraću šetnju kroz Alfama-u, veoma slikovitu i najstariju četvrt grada. Nastavak razgledanja i odlazak do četvrti Belem, najreprezentativnijeg dijela Lisabona koji je jedini ostao potpuno sačuvan u razornom zemljotresu 1755. godine, uz obilazak spomenika Prekomorskim otkrićima, Kule Belem i crkve veličanstvenog manastirskog kompleksa Svetog Jeronima-remek dijelo Manuelinske arhitekture iz XVI vijeka gdje se nalaze grobnice velikih portugalskih kraljeva i drugih velikana. Slobodno popodne. U vecernjim satima odlazak na trg i uzivanje u atmosferi doceka Nove Godine. Individualni povratak u hotel. Noćenje.

04.dan 01.01.2017. Lisabon (Sintra, Kaškaiš, Eštoril)

Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti ili mogućnost organizovanja cijelodnevnog fakultativnog izleta za Sintru, Kaškaiš i Eštoril, šetnja gradićem koji je pod zaštitom UNESCO-a od 1995.god, obilazak kraljevske palate, nastavak za Kaškaiš i Eštoril. Povratak u hotel, noćenje.

05.dan 02.01.2017. Lisabon (Obidoš-Nazare-Batalja-Fatima-Koimbra)

Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti, razgledanje grada. Ili mogućnost fakultativnog odlaska prema gradu Obidošu, jednom od najstarijih i najživopisnijih u Portugalu, u kojem je sačuvan veliki plato sa građevinama koje je u 13. vijeku kraljica Izabela dobila na poklon od kralja Denisa. Nastavak putovanja do gradića Nazare u kojem se nalazi Crna Madona, jedna od najvećih portugalskih svetinja. Posjeta manastiru u Batalji koji je izgrađen u čast pobjede nad Kastiljom u XIV vijeku i plijeni svojom ljepotom. Potom obilazak Fatime koja je sveto mjesto katoličkih hodočasnika, jer se trojici pastira 1917. godine tamo prikazala Djevica Marija. Nakon obilaska kratka pauza za odmor i povratak u Lisabon. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

06.dan 03.01.2017. Lisabon - Istanbul

Doručak. Check out iz hotela do 11:00h. Slobodno vrijeme do dogovorenog transfera za aerodrom. Transfer u 13:30h. Check in na let za Istanbul TK1760 u 16:15h. Slijetanje u Istanbul u 00:15h. Transfer do hotela. Nocenje.

07.dan 04.01.2017. Istanbul-Sarajevo

Dorucak. Transfer na aerodrom. Check in na let za Sarajevo TK1021 u 11:00h. Dolazak u Sarajevo u 11:00h po lokanom vremenu.

KORISNO JE ZNATI:
Država: Portugalija
Glavni grad: Lisabon
Službeni jezik: Portugalski
Valuta: Euro (€)
Vremeska zona: UTC+1
Klima: Okeanska na obali, sredozemna u kontinentalnom dijelu
Internet domen: .pt
Pozivni broj: +351

USLOVI PUTOVANJA:

Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana. Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod aviokompanije, opterećenost polaznog i odredišnog aerodroma) koji u sezoni mogu biti otežani. Raspodjelu soba u hotelu vrši recepcija po dolasku. Slike soba u katalogu ili na sajtu su date radi informacije. Većina hotela ima nekoliko vrsta soba, tako da smještaj u hotelu ne mora biti u sobi sa slike. Organizator putovanja ne preuzima odgovornost za izgubljeni, oštećeni ili ukradeni prtljag. Sva svoja prava u vezi sa prtljagom koji je izgubljen ili oštečen, putnik ostvaruje obraćajući se direktno prijevozniku. Fakultativni izleti nisu obavezan dio programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Agencija ne odgovara za eventualne promjene u satnici leta. Fakultativni izleti se moraju rezervisati minimalno 2 sedmice prije puta, kako bi na vrijeme rezervisali ulaznice i odgovarajuća transportna sredstva. Za putovnje vrijede opšti uslovi putovanja Putničke agencije. Kalkulacija je rađena na bazi minimum 20 putnika. Sa uplatom akontacije putnik prihvata Opšte uslove putovanja. Potrebno je da svaki putnik ima uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje bez obzira da li podliježe viziranju BH pasoša ili ne. PASOŠI MORAJU DA VAŽE MINIMALNO 90 DANA OD DANA ULASKA U ZEMLJU U KOJU SE PUTUJE! Cijene su validne za žiralno i gotovinsko plaćanje!
STORNIRANJE PUTOVANJA: Za otkaz prije polaska na 45-30 dana: 30% storno troškova, 29-21 dan: 40% storno troškova, 20-15 dana: 60% storno troškova, 14-0 dana prije polaska zadržava se puni iznos.